Pleisters plakken of angel eruit?
- door Conny Lubbersen
- •
- 19 aug, 2018
- •
Hoe vind je de juiste opleiding in het woud van aanbieders?

Z-ACHT, noemen wij dat bij het Instituut voor Empathie.
Blog

Je overtuigingen staan voor wat je gelooft over jezelf en je medemens, over je omgeving en de wereld in het algemeen. Je ouders, opvoeders, vrienden en belangrijke personen hebben invloed (gehad) op het vormen van je overtuigingen.
Overtuigingen ontstaan door:
- Je omgeving: je neemt vaak over van wat je in je directe omgeving te zien krijgt en dus de norm is.
- Gebeurtenissen.
- Kennis (en inzicht) die tot een diepe overtuiging kunnen leiden.
- Eerdere resultaten: heb je een keer iets succesvol gedaan, dan groeit de overtuiging dat je dat een volgende keer ook kunt, andersom als iets niet is gelukt, groeit de overtuiging: dat gaat mij toch niet lukken.
Hoe vaker een ervaring of gebeurtenis zich herhaalt, hoe zekerder je gaat worden van de overtuiging. De herhaling van de ervaring kan overigens ook in je fantasie voorkomen, waarbij je jezelf voorstelt dat in de toekomst dezelfde ervaring met dezelfde conclusie plaats zal vinden. Hoe meer je er in gaat geloven, hoe meer je je daar ook naar gaat gedragen en hoe meer je dat vanuit je omgeving ook bevestigd krijgt. Dan houdt jouw omgeving jou de spiegel voor.
Je kent vast wel het Pavlov-effect: je hebt een ervaring gehad in een bepaalde situatie en als je weer in eenzelfde soort situatie komt, gedraag je je hetzelfde als toen. Als je van huis uit de boodschap hebt meegekregen dat je een vak moet leren waar je goed geld mee verdient, is het lastig om jezelf toe te staan vaker je hart te volgen.
Er bestaan belemmerende overtuigingen en krachtgevende overtuigingen. Belemmerende overtuigingen beperken je in je vrijheid, veroorzaken onrust, laten je geloven dat jij verantwoordelijk bent voor het gedrag van de ander, zetten je aan tot topprestaties of behoeden je voor falen. Ze stellen een voorwaarde aan jou als mens, manipuleren……… want anders ben je niet oké.
Om een overtuiging in stand te houden, wil deze steeds bevestigd worden. Iemand die gelooft dat andere mensen niet te vertrouwen zijn, zal wantrouwend staan tegenover anderen en hun motieven. Daardoor zijn anderen op hun hoede, waardoor de overtuiging bevestigd wordt. Op deze manier beïnvloedt de overtuiging ons gedrag en bevestigt de reactie die we op ons gedrag krijgen de waarheid van onze overtuiging.
Hoe werken belemmerende overtuigingen door in ons gedrag? Belemmerende overtuigingen werken als selffulfilling prophecies. Juist omdat we zo ons best doen om ze niet ‘waar’ te laten worden, geven we er een bepaalde macht aan. Het draait dan tóch om die belemmerende overtuiging. En dan gebeurt juist datgene wat we nu niet willen.
Bewust, echter meestal onbewust, hebben wij de volgende overtuigingen die steeds bevestigd willen worden (en met name wanneer je wat meer gespannen bent):
- wees sterk (ik moet sterk zijn) (ik mag niet zwak zijn)
- maak voort (ik moet op tijd zijn) (ik mag niet te laat komen)
- wees perfect (het moet perfect zijn) (ik mag geen fouten maken)
- doe je best (ik moet mijn best doen) (ik mag niet niets doen)
- doe anderen genoegen (ik moet de ander helpen) (ik ben niet belangrijk)
- wees de beste (ik moet winnen) (ik mag niet verliezen)
Krachtgevende overtuigingen daarentegen stellen dat jij oké bent. Ze geven je kracht en energie en zetten jou in beweging vanuit een inspirerende, coachende houding. Een liefdevolle houding ten aanzien van jezelf. Deze gedachten over jezelf, gebaseerd op mogelijkheden (in plaats van beperkingen), waardoor je oké bent.
Welke belemmerende overtuiging kun jij ombuigen naar een krachtgevende overtuiging? Vervang het woordje “moet” eens door “mag”. Bijvoorbeeld: ik moet op tijd zijn door ik mag te laat komen of ik moet perfect zijn door ik mag fouten maken en ervaar eens wat dat met je Innerlijke Criticus en daarmee met je Innerlijke-Rust doet!
Het Instituut voor Empathie biedt professionele workshops en opleidingen. In de workshop De Innerlijke Criticus leer je vanuit verschillende invalshoeken jouw Innerlijke Criticus kennen. Vanuit o.a. een NLP interventie, vanuit Psychodrama en vanuit Voice Dialogue. Kijk op www.instituutvoorempathie.nl voor meer informatie.
